Pannestekt skreiloin med Lofotens fiskesaus.

Sesongen Skrei med herlig tilbehør.

Porsjoner
3-4 porsjoner
Tidsbruk
40 min
  • Pannestekt skreiloin.
  • Salte skreien litt noen minutter før steking. Tørk av loinen med papir før steking. Start stekingen med to spiseskjeer nøytral olje (solsikke eller soyaolje) La fisken ligge rolig i panna uten at du snur den, til den har fått en tydelig skorpe på ene siden, cirka 4-5 minutter. Ha i to knuste hvitløksfedd og 2 spiseskjeer smør og trekk pannen til siden. Snu fisken og la den trekke seg ferdig i pannen. Ikke prøv å steke den slik at den får en farge under også. Det går ikke, fisken går da i oppløsning og den mister all sin saftighet.
  • (Hvis du har et steketemometer kan du stoppe stekingen på ca 52 grader.)
  • Lofotens fiskesaus:
  • Kok opp sausen godt og rør rundt i den. Sausen er nå klar til servering.
  • Laubærpotet:
  • Skrell potetene og lag et dypt snitt i dem med en kniv. Gni de inn med olje og salt og putt et lite laurbærblad ned i snittet. Legg potetene i en panne eller form sammen med smøret og stek de i ovnen på 180 grader til de er helt myke inni, ca 30 minutter. Laubærbladet gir masse smak til poteten men spises ikke.
  • Savoykål med bacon.
  • Skjær savoykålen opp i strimler på ca 1 centimeter og legg den i en kjele. Ha vannet og litt salt i kjelen og kok dette under lokk i ca 6 minutter, ta av lokket og hell av evt vann som er igjen. Ha i smøret, stekte baconstrimler og den hakkede gressløken. Rør rundt til smøret er smeltet og server mens det er varmt.
  • Kan også servere med:
  • Ovnsbakte rotgrønnsaker.
  • Skrell alle rotgrønnsakene, dele de i like store strimler og legg de utover en stekeplate. Dryss over salt og litt olivenolje. Steke til de har fått en fin stekeskorpe på 180 grader. Press gjerne noen dråper sitron på de før servering. Rotgrønnsakene får en nydelig sødme som passer supert til skrei når de blir bakt i ovnen.